Fresher Fresher
Bakalie
Przyprawy
Zioła
Susze warzywne
Mieszanki
Certyfikaty


DOTACJE UE
Projekt 4.4
Projekt 8.2
Projekt 6.5.2
Projekt 1.4 / 1.4.2


Nasze usługi

Usługi:

  • Mielenie kriogeniczne
  • Sterylizacja bez użycia pary wodnej (możliwość sterylizacji produktów: jednorodnych, wieloskładnikowych oraz mielonych) 
  • Liofilizacja
  • Prażenie
  • Mieszanie
  • Pakowanie w opakowania typu: stick, doypack, saszetka 
  • Czyszczenie i sortowanie nasion
  • Mielenie metodą tradycyjną, grysowanie, krojenie (różne frakcje)

 

Firma HerbsLand posiada szereg maszyn m. in.:

 

·         linię do sterylizacji;

·         linię do mieszania;

·         linię do pakowania;

·         linię do liofilizowania;

·         linię do prażenia

·         młyn kriogeniczny;

 

           LINIA DO STERYLIZACJI

           Jest to nowoczesny proces sterylizacji opierający się na indukcji elektromagnetycznej dzięki czemu możemy sterylizować zarówno produkty całe takie jak np. pieprz ziarno, ziele angielskie, majeranek, pietruszka itp., jak również produkty mielone, grysowane, wieloskładnikowe jak różnego rodzaju mieszanki. Produkty poddane naszej sterylizacji nie zmieniają barwy, smaku ani zapachu. Jest to w 100% bezpieczny proces sterylizacji dzięki czemu linia ta ma szerokie zastosowanie zarówno w branży spożywczej jak również w farmacji.

          

           LINIA DO LIOFILIZACJI

           Linia do liofilizacji służy do liofilizowania (suszenia sublimacyjnego) surowca umieszczonego wewnątrz komory chłodzącej. Liofilizacja to proces polegający na usuwaniu wody z zamrożonego materiału na drodze sublimacji lodu czyli bezpośredniego jego przejścia w stan pary z pominięciem stanu ciekłego.  Proces liofilizacji przeprowadza się pod znacznie obniżonym ciśnieniem. Proces rozpoczyna się zazwyczaj od wstępnego zamrożenia materiału do temperatury ok. – 40°C, pod ciśnieniem atmosferycznym, następnie prowadzona jest próżniowa sublimacja lodu oraz dosuszanie materiału do pożądanej wilgotności końcowej.  Otrzymany produkt charakteryzuje się wysoką jakością. Do żywności otrzymanej w ten sposób nie dodaje się środków konserwujących.

        

           LINIA DO MIESZANIA

           Nowoczesna linia do mieszania zapewnia bardzo wysoki stopień wymieszania surowców w krótkim czasie, dzięki szczególnej konstrukcji mieszadła składającego się z czterech przeciwbieżnie zainstalowanych na wale wstęg ślimaków. Szafa sterownicza mieszalnika umożliwia  cykliczną zmianę kierunku obrotów mieszadła, dzięki temu mieszanie jest intensywne i  czas opróżniania mieszalnika jest bardzo krótki. W leju zasypowym zainstalowane są stałe magnesy dla odseparowania metalicznych wtrąceń z zasypywanych do mieszalnika surowców. Produkt po wymieszaniu podawany jest na linie pakującą za pomocą pomp próżniowych dzięki czemu unikamy długotrwałego procesu czyszczenia mieszalnika.

         

           LINIA DO PRAŻENIA

         Prażenie jest to proces ogrzewania substancji stałych w wysokiej temperaturze, ale niższej niż temperatura ich topnienia. Ma to na celu dokonanie przemian zarówno fizycznych jak i chemicznych. Czynności tej poddaje się np. ziarna kawy, ziarna kakao, zboża, orzechy i różnego rodzaju nasiona. Prażenie zdecydowanie wpływa na poprawę mikrobiologii produktów poddanych prażeniu jak równiez sprawia, że ich konsystencja staje się bardziej krucha i delikatna. Sama linia wykonana jest ze stali nierdzewnej oraz stali węglowej. Zakres temperaturowy i szybkość podgrzewania mają możliwość regulacji i dostosowywania ich do bieżących potrzeb w celu optymalizacji procesu prażenia. Urządzenie działa w oparciu o gaz propan, którego spalanie następuje poprzez palnik. Zbiornik na gaz propan znajduje się na zewnątrz hali produkcyjnej. Linia do prażenia wyposażona jest w szereg czujników i detektorów, pokryw ochronnych oraz urządzenia odpylające. Wentylator służący do podnoszenia temperatury uruchamiany jest automatycznie, dopiero po otrzymaniu przez część sterującą potwierdzenia o szczelnym zamknięciu wszystkich części i sprawdzeniu wszystkich podzespołów.

       

 

           MŁYN KRIOGENICZNY

           Młyn kriogeniczny jest to młyn zaprojektowany specjalnie z myślą o mieleniu kriogenicznym. Młyn posiada zintegrowany system chłodzący dzięki czemu surowiec jest stale chłodzony ciekłym azotem – zarówno przed jak i w trakcie procesu mielenia. Dlatego podczas rozdrabniania wszystkie substancja lotne zostaną zachowane. Ciekły azot przepływa przez system i jest systematycznie uzupełniany przez układ automatycznego dozowania u ilościach niezbędnych do utrzymania temperatury -196°C. Podczas tradycyjnego procesu mielenia produkt poddawany jest wysokim temperaturą czasem dochodzącym nawet do +70°C przez co większość olejków oraz witamin zawartych w produkcie się ulatnia, natomiast dzięki schładzaniu produktu poprzez ciekły azot  mamy gwarancje, iż produkt po zmieleniu będzie posiadał wszystkie swoje właściwości, które posiadał przed procesem mielenia.

          

           LINIA DO PAKOWANIA DOYPACK

           Jest to bardzo uniwersalna maszyna do pakowania w opakowania typu saszetki z euro-dziurką i wgrzewaną struną a także do opakowań typu doypack również z bezpieczną struną oraz euro-dziurką. Mamy możliwość pakowania opakowań od 5g – 0,5kg, posiadamy dwa różne dozowniki dzięki czemu mamy możliwość pakowania zarówno produktów bardzo sypkich , wieloskładnikowych i lekkich.

           

           LINIA DO PAKOWANIA STICK

           Aby zaspokoić potrzeby klientów w związku z obowiązująca ustawą o konieczności zapewnienia jednorazowych porcji produktów, posiadamy linię do pakowania typu stick. Możemy usługowo pakować takie ogólnie dostępne produkty jak cukier, kawa, pieprz itp. 

       

Zapraszamy do skorzystania z naszych usług

 

handel@herbsland.pl

 




Copyright © 2010 HerbsLand. Wszystkie prawa zastrzeżone.
O firmie   -    Wizerunek firmy   -    Oferta   -    Nasze usługi   -    Kontakt